Tarımda Taşyünü
Oldukça rijit bir yapıya sahip olan taşyünü dilimlerinin boşluk hacmi ve su tutma kapasitesi optimum düzeydedir. Bu düzey liflerin kalınlığı, yoğunluğu ve bağlayıcı maddelerin miktarı ile ayarlanabilir. Mevcutta taşyünü üretiminde kullanılan bağlayıcı fenol formaldehit içerir. Bu kimyasal bileşiminden dolayı tarım için uygun değildir. Gelişen teknoloji ile beraber, bu bağlayıcının yerine fenol formaldehit içermeyen tamamen doğal olan çevre dostu bağlayıcı ile üretilen RAVATHERM TARIM ÜRÜNLERİ, TÜRKİYE'DE İLK VE TEK olarak tamamen doğal yapısı ile piyasaya sunulmuştur. Elyaf yapısı ve barındırdığı etkin minaraller sayesinde, köklerin hızlı ve güçlü bir şekilde büyümesini sağlayan Ravatherm Agro, aynı zamanda bünyesinde böcek ve haşare üremesine izin vermeyen yapısı ile ürünlerin kimyasal ilaçlamadan uzak, tam anlamı ile organik yetişmesine imkan sağlar.
Tarımsal Taşyünü Özellikleri
Nefes alabilen ve diğer malzemelere göre daha yumuşak bir yapıya sahip olduğu için bitki köklerinin gelişime pozitif etki yapmaktadır. Sebze yetiştiriciliğinde kullanılan ve "slab" adı verilen ürünlerde 7,5 cm kalınlık yeterli olurken, fide yetiştiriciliğinde kullanılan ve "küp" adlı ürünlerde 5 cm kalınlık yeterli olmaktadır. Ayrıca küp ürününün üst kısmında fide dikimine uygun delikler yer almaktadır. Tüm ürünler UV geçirgenliği ayarlanmış, katmanlı yapıya sahip yüksek kaliteli plastik ambalajlar içerisindedir.
Tarımsal Taşyünü Nasıl Kullanılır?
Küpler üzerine dikili olan fideler bulunduğu coğrafyanın iklimi ve dikildiği seraların teknik özelliklerine bağlı olarak uygun zamanlarda dikim işlemi yapılmaktadır. Slab'lar sera içine yerleştirildikten sonra sulama sistemlerinin bağlantıları yapılmalıdır. Daha sonra bu sistem yardımıyla slab'lar su ile doyurulmaktadır. Doygunluğa ulaşan slab'lar 24 saat bu şekilde bekledikten sonra drenaj için alt kısımlarından delik açılarak fazla su tahliye edilir. Küplere dikili olan fideler, slab'ların üzerindeki uygun yerlere yerleştirildikten sonra drip sulama bağlantıları yapılarak dikim işlemi son bulur.